top of page

Spiritualiteit in 2021

Nieuwetijds jongeren

groepsfotospiritualiteit.jpg

Er bestaan nog steeds talloze vooroordelen over spiritualiteit. Sommige zien het als iets vaag of zelfs zweverig. Sommigen denken dat spirituele mensen in een andere wereld leven, en verklaren hen gek, denk maar aan bomenknuffelaars. Ze zouden een godscomplex hebben, en je kan er geen normaal gesprek mee voeren.

Spiritualiteit is helemaal niet vreemd, in feite is iedereen spiritueel aangelegd. Iedereen vult het op zijn eigen manier in. De een doet yoga, tarot of religie terwijl de ander het ziet als een innerlijk proces.

Maar spiritualiteit is meer dan dat. Het is een levenswijze, en daar kwam ik zelf ook achter tijdens mijn zoektocht. Ik was altijd al wel geïnteresseerd in het spirituele, maar kon er nooit een definitie aangeven. Ik heb dan ook lang naar eentje gezocht. Tijdens mijn zoektocht naar spirituele jongeren kwam er een prachtige definitie op mijn pad. "Spiritualiteit is een zoektocht naar je innerlijke spirit" (Mentor Tom). En sindsdien ben ik spiritualiteit helemaal anders, en positiever gaan beleven.

Tijdens mijn zoektocht naar spirituele jongeren kwamen er zeer interessante en leerrijke mensen op mijn pad, van wie ik allemaal iets heb bijgeleerd.

DSC_0007.JPG

Linda: " Ik vertel hen er altijd bij, dat ze tarot met een korrel zout moeten nemen"

Eerlijk met zichzelf

Als eerste kwam Linda (22) op mijn pad. Haar spirituele zoektocht begon al vrij vroeg. Ze kon afleiden uit haar Afrikaanse stamboom, dat haar voorouders een spirituele achtergrond hadden, en dat heeft zeker een invloed op haar eigen spiritualiteit gehad. Ze is een wetenschappelijk persoon, maar heeft een middenweg gevonden tussen spiritualiteit en wetenschap.

"Ik kocht in het Natural History Museum in London mijn eerste agaat. Iets later stapte ik een winkeltje binnen in Leuven ‘Objets Trouver’. Ze hadden daar ook agaten. Ik kocht er een paar en zag dat ze er ook anderen edelstenen en kristallen hadden. Zo is het verder geëvolueerd."

Uiteindelijk rolde Linda in de wereld van tarot. Dat gebeurde op een punt waar ze met zichzelf in de knoop zat. "Ik was niet zeker wie ik was, en wat ik wilde. Toen gaf ik spiritualiteit een kans. Ik zag het Tatoo tarotdeck liggen, en zei tegen me mezelf ‘doe eens zot’. Sindsdien is de collectie alleen maar uitgebreid.

Tarot geeft steun en toeverlaat als je door onzekere tijden gaat. Het is een belangrijk deel van zelfkennis en zelfreflectie.

 

"De kaarten brengen het antwoord naar boven dat je zelf niet wil inzien. Linda is heel eerlijk met zichzelf. Maar tijdens dat slechte moment zocht ze naar antwoorden op haar vragen, en greep ze naar tarot.

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.44.01.png

Ze werkt met twee tarot decks. De Tatoo tarot, was haar eerste deck. Die gebruikt ze het meeste, heeft ze meer voeling mee en kan ze het gemakkelijkste interpreteren. In het begin volgde Linda de standaard leggingen, maar nu doet ze het vooral op haar eigen manier. Kaarten trekken is voor Linda vooral luisteren naar haar intuïtie. "Ik heb niet echt veel informatie opgezocht over tarot. Ik deed het gewoon. Zo leer je het ook het beste. Tarot is echt naar je gevoel luisteren"

Een paar nuances

Zo gaat ze te werk. "Als er mensen specifieke vragen hebben over een onderwerp, spreid ik de kaarten, en mogen ze drie kaarten trekken. Ik trek er meestal ook nog eentje om de situatie beter te kunnen begrijpen en interpreteren. Als het een situatie is die een oplossing vergt, vraag ik aan de kaarten of er een hint is naar een oplossing, en leg ik mijn kaart erbij.

De verdere vragen in de kaartlegging stel ik. Want niet iedereen heeft voeling met tarot, en op die manier probeer ik het toch te leiden. Als de persoon niet echt voeling heeft met de kaarten, moeten ze de ogen sluiten, aan een vraag denken, en vaak springt er wel een kaart in het oog. Dat geeft hen een leidraad.

Anderen hebben dan weer liever dat ik de kaarten voor hen trek. Dan neem ik beide handen vast, probeer ik hun energie over te nemen, en trek ik de kaarten. Meestal klopt het wat ze getrokken hebben. Ik heb nog niet vaak gehad dat de kaarten volledig fout waren. Af en toe een paar nuances, maar dat is het leven."

"Je moet communiceren met de kaarten, en pas daarna kunnen de kaarten met jou communiceren."










 

Sommige kaarten hebben zowel een positieve als een negatieve betekenis. Het hangt ervan af in welke context, hoe de kaarten liggen, en op welke vraag ze een antwoord geven. Voor Linda is de duivel een positieve kaart. De duivel zegt dat er veel onderliggende dingen zijn. De duivel is iets mysterieus, iets onduidelijk, het onderbewuste zeg maar. Terwijl velen denken dat de duivel duidt op iets slecht."

Linda wil de mensen laten vertrekken met hoop en een goed gevoel. "Ik vertel hen er ook altijd bij, dat ze tarot met een korrel zout moet nemen. De tarotkaarten zeggen veel over je levenslijn, en wat er nu gaande is, maar je hebt het nog altijd zelf in de hand. Je kan zelf kiezen hoe het afloopt. " Wat volgens Linda echt niet kan is de toekomst voorspellen met tarot.

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.45.59.png

Linda's tips: "Je moet je ziel blootgeven, anders kan je geen connectie maken met de kaarten. Je mag niet bang zijn wat de kaarten je gaan zeggen. Wanneer mensen er niet voor openstaan, kunnen de kaarten niet duiden wat je denkt. Je moet communiceren met de kaarten, en pas daarna kunnen de kaarten met jou communiceren. Het werkt langs twee kanten. Je moet ervoor openstaan dat de kaarten iets negatiefs kunnen zeggen. Eerlijk zijn naar jezelf toe is belangrijk."

isabelle.jpg

Isabelle (29) beter gekend als Isabelle Yoga is een spirituele duizendpoot. Ze beoefent yoga, is astrologe en intuïtief genezer. Haar uitwisseling naar Denemarken heeft haar leven op spiritueel vlak veranderd.

Stroomversnelling

"In 2013 ging ik op uitwisseling naar Denemarken. Daar volgde ik een driedaagse meditatie workshop. Ik wist toen nog niet wat meditatie was, maar het leek me interessant. Die workshop heeft mijn ogen geopend. Na die workshop was mijn hoofd rustig. Het was een verademing. Eindelijk stopte de stroom van negatieve gedachten en werd alles in gang gezet. Ik mediteerde steeds meer, en deed hier en daar wat yoga.

Na een tijdje mediteren, was ik bewuster bezig met mijn lichaam. Ik werd veganist en ging naar veganistische festivals. Daar werd ook yoga aangeboden. Ik deed dat twee keer per dag. Ik voelde me er super rustig en goed bij. Ik kwam terug van dat festival en bleef maar yoga doen. Familie en vrienden vroegen me steeds vaker of ik niet eens yoga wilde geven, en zo begon het lesgeven."

Ze werkte nog, maar stond elke ochtend om vijf uur op om yoga en meditatie te beoefenen. Na haar uren gaf ze yogalessen. "Mijn hart zei me dat het niet meer te combineren was met mijn werk, en dankzij de steun van een goede vriend besloot ik om ontslag te nemen. Toen begon alles sneller te stromen."

Meer verbonden met mijn lichaam

Isabelle werkte met verschillende yoga teachers, is drie keer naar India gereisd, en heeft een driehonderd uren yoga opleiding gevolgd. "Je moet altijd blijven studeren. Het gaat er namelijk over, om steeds dieper in je bewustzijn te gaan, en het dieper in je lichaam te ervaren. Voor mij is dat een eindeloos proces. Je blijft altijd een eeuwige yogastudent".

"Vinyasa yoga is een meer dynamische yogavorm. Een bewegende mediatie, waar je de bewegingen met je ademhaling gaat verbinden, en op die manier kom je in een meditatieve toestand. Deze yoga vorm heeft het meeste impact op mij gemaakt en is heel helend voor mij geweest. Daardoor was ik meer verbonden met mijn lichaam."

Als yoga teacher is het belangrijk om mensen te kunnen aanvoelen, en daar probeert Isabelle ook rekening mee te houden. "Hebben ze een intense les of een meer ontspannende les nodig? Een goede yoga teacher gaat zijn of haar les aanpassen aan wat de mensen op dat moment nodig hebben."

"Je blijft altijd een eeuwige yogastudent"

Door yoga en door het gezonde leven, werd Isabelle gevoeliger wanneer ze een op een met mensen werkte. "Ik voelde bepaalde dingen aan, en wanneer ik dat benoemde, vertelde de persoon me dat ik het volledig juist had. Ik voel aan wat de persoon nodig heeft en sta nu veel meer in mijn kracht. Vroeger durfde ik niet voluit te gaan voor de dingen die ik wilde." Isabelles visie over de wereld veranderde.

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.48.28.png

Iedere horoscoop is uniek 

Doordat ze met spiritualiteit bezig was, ontmoette ze sneller dat soort mensen. Zo kwam ze in contact met astrologen, en is ze er zelf ingerold. Isabelle maakt geboortehoroscopen gebaseerd op de geboortedatum, het exacte tijdstip en de locatie.

Op basis daarvan krijgt ze een afbeelding met de standen van de planeten. Dat toont het levenspad van de persoon. Daarna kijkt ze welk sterrenbeeld er aan de horizon stond, dat noemen ze ook wel de ascendant.

"Dat sterrenbeeld zegt mij hoe het levenspad van die persoon zich gaat vormen en welke thema's er een belangrijke rol spelen in zijn of haar leven. Je geboortehoroscoop bevat drieduizend variabelen, daarom is iedere horoscoop uniek. "

Toekomst staat niet vast

Maar astrologie gaat nog veel dieper dan dat. Isabelle kan je vertellen wat je motiveert, dankzij de standen van de planeten.

"Elke planeet staat voor een bepaald thema. Het is aan de astroloog om al die betekenissen te kennen, de juiste verbanden te leggen, en er een verhaal van te maken. Daar ben ik vrij goed. In mijn readings geef ik mee dat astrologie een middel is om inzichten te krijgen over jezelf. Ik ben niet de astroloog die je vertelt wanneer je gaat trouwen.

De toekomst staat niet vast. Astrologen kunnen zien welke energieën er spelen, maar kunnen nooit de exacte omstandigheden voorspellen waarin dat gaat gebeuren. Mijn klanten komen bij mij om inzichten te krijgen en om te ontdekken waar ze naartoe willen in het leven."

Spot on

Volgens Isabelle zijn er drie belangrijke elementen waar een astroloog mee werkt. “De planeten zeggen waar het om draait. De sterrenbeelden vertellen hoe dat zal gebeuren, en de huizen duiden in welk levensgebied de gebeurtenis plaatsvindt.

De zon is het karakter, als dat in het sterrenbeeld schorpioen staat in het 10de huis van carrière, weet ik dat die persoon een intens en krachtig karakter heeft. "

foto stien de kinderen.jpg

Stien (23) ziet spiritualiteit dan weer op een andere manier. Zij ziet het vooral gekoppeld met religie, en reflectie. Ze heeft godsdienst gestudeerd en is nu leerkracht in het middelbaar onderwijs. Daar ziet ze de godsdienstlessen liever anders ingevuld.

Geen bewijs van

Stien geeft godsdienstles aan het middelbaar onderwijs. Daar probeert ze spiritualiteit ook aan te brengen tijdens haar lessen. "Ik probeerde altijd wel binnen een lessenreeks te grijpen naar de Bijbel. Het blijft godsdienst natuurlijk. Zo kunnen de leerlingen de meerwaarde ervan inzien. Want uiteindelijk zijn het allemaal oubollige verhalen en de leerlingen begrijpen dat niet altijd.

Ik wil laten zien dat de Bijbel niet zomaar een boek is en je er echt wel interessante boodschappen uit kan halen."

Haar leerlingen begrijpen niet altijd hoe je kan geloven. Want hoe kan je nu geloven als je het niet ziet? "Ik geef altijd liefde als voorbeeld. Liefde bestaat, maar kan je ook niet zien, en dat is hetzelfde voor sommige met geloof. Je hebt daar geen bewijs van."

Bied mindfulness aan

Ze vindt het zeer belangrijk dat spiritualiteit wordt gegeven in de scholen. Veel mensen zijn namelijk op zoek en weten niet wat ze willen. Volgens Stien moet het vak godsdienst anders worden ingevuld. "Ik ben het er wel mee eens dat het vak godsdienst een nieuwe vorm moet krijgen. Maak van godsdienst een ruimer vak. Maak ruimte voor andere vormen van spiritualiteit.

In de plaats van altijd in de les te zitten, ga eens wandelen, en vraag wat dat doet met de leerlingen. Doe een les yoga, bied mindfulness of verschillende vormen van zingeving aan. Zodat een leerling kan aanvoelen, dit vind ik nuttig of dit niet. "

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.51.39.png

Modern gezellig gebeuren 

“Toen ik vijftien was, ben ik een half jaar in Amerika gaan studeren. Mijn gastouders waren dominee. Ik ging altijd naar de kerk en dat was een fijne ervaring voor mij. In Amerika is de kerk een echte gemeenschap. De kerk is je familie, waar je veel mee afspreekt, en iets aanhebt, dat mis ik hier wel een beetje. Hier gaat iedereen apart naar de kerk en dat is het dan ook. Het is niet echt een gemeenschap waar je op kan steunen." 

In Amerika aanbidden ze God door de kracht van muziek, dat heet daar worship. "De kerk staat vol, en er staat een life band alles te geven op het podium. Het is echt een modern gezellig gebeuren. Dan voel je wel iets. Dat kan door de bas van de muziek zijn, maar er kwam wel een gevoel naar boven. Een gevoel dat alles oké is. Ik ben tijdens zo'n muziekmoment ineens heel hard beginnen te wenen. Ik wist niet waarom, maar dat deed iets met me, dat deed me deugd. "

Stien kende periodes van stress. De kerk was dan een plaats waar ze tot rust kon komen. Als ze nu gespannen is, plant ze een gebedsmomentje in. Voor Stien is bidden een vorm van meditatie, die ze linkt aan haar spiritualiteit.

Geruststellende wind

Ze ziet geloof en spiritualiteit samenhangen. "Voor mij is spiritualiteit echt wel een samenhang tussen de twee vormen van geloof. Er zijn dingen uit de protestantse kerk die ik heel belangrijk vind en meedraag, maar er zijn ook dingen uit de katholieke kerk.

Ik zie ook mooie waarden in de islam, dus voor mij is het een beetje grabbelen uit de verschillende geloofsmandjes en zien wat er bij mij past, dat probeer ik dan te combineren."

Ze gelooft in iets maar weet niet precies in wat. "Voor iedereen is God anders. Ik geloof niet in een God die in de hemel zit. Ik geloof wel in een bepaald idee van God. Het idee dat er iemand of iets is dat je een weg geeft. Dat alles vooraf is bepaald en alles goed komt. Een soort geruststellende wind. Het maakt voor mij dan ook niet uit wie of wat het is, als ik maar weet dat ik erop kan rekenen. Dat mag iets onwetend zijn. "

Eigen manier

Voor Stien is spiritualiteit niet alleen geloof maar ook aanwezig zijn in de natuur. "Gaan wandelen in de natuur op een rustige ochtend is voor mij ontspannend. Net zoals nadenken over bepaalde onderwerpen.

Hoe sta ik tegenover een abortuswet? Over zulke diepere onderwerpen nadenken en er bij stilstaan is voor mij heel belangrijk. In de natuur kan ik dat gemakkelijker. "

Stien en haar vriend Jente zijn beide spiritueel maar spreken daar weinig over. Op spiritueel vlak zitten ze niet echt op een lijn. "Iedereen bepaalt voor zichzelf of hij of zij spiritueel is. Voor mij is het vooral het reflecteren, en mijn geloof. Hij reflecteert ook maar niet vanuit een geloofsovertuiging zoals ik. Hij is spiritueel op een ander manier. Zijn eigen manier."

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.53.49.png

Ina (44) is fotografe, leerkracht Nederlands en godsdienst, godsdienstwetenschapper in de wereldreligies en inspirator van de winkel ‘Objets Trouvés’. Ze noemt zichzelf geen expert op vlak van spiritualiteit, maar weet wel veel over het onderwerp.

Te nauw

Tijdens haar opleiding vroeg ze zich af waarom ze het nooit over spiritualiteit hadden. Ze was geïnteresseerd in spiritualiteit, maar leerden er niets over. Ze is dan op zichzelf boeken gaan lezen. Ina vindt dat we spiritualiteit breder moeten zien. “Godsdienst is een dienst aan god, en dat is voor mij te nauw. In godsdienst en religie heb je spiritualiteit. Het is zo breed. Het is aan elke mens om zelf uit te maken wat spiritualiteit is.

Iedereen vult het anders in, en ziet spiritualiteit op zijn eigen manier. Dat heeft te maken met het stadium waarin je op een bepaald moment van je leven zit. Dat verandert en blijft niet altijd hetzelfde. Zo voel je dat die spiritualiteit verandert, maar je denken verandert niet per se mee. “

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.55.10.png

Tekort opvullen

Volgens Ina zijn de mensen op zoek naar antwoorden. “We weten niets. Ik denk dat het niet slecht is als je heel je leven zoekende bent. Ik ben er zeker van dat iedereen spiritueel is. De een heeft het harder dan de ander, of kan zich er beter in uiten. “

Ze is de inspirator voor de winkel in Leuven en in Parijs. In die winkel verkopen ze niet alleen spiritueel gerichte objecten maar ook objecten gelinkt aan literatuur, want volgens haar hoort het allemaal bij elkaar. “Het is een passie. Wij zijn voor onze hoofdberoepen altijd wel met objecten bezig geweest. Ieder heeft zijn eigen object dat hij of zij meebrengt, en zo maken we daar een geheel van. De edelstenen en kristallen zijn er bijgekomen door mij, omdat ik degene ben die meer spiritueel is.”

De laatste tijd krijgt ze steeds meer jongeren over de vloer. Ze denkt dat dat vooral door corona komt. “Ze zeggen zelfs in het nieuws dat jongeren het moeilijk hebben. De jonge mensen die hier komen, hebben een tekort en willen dat met een kristal of met spiritualiteit oplossen."

TikTok trend

"Ze grijpen naar spiritualiteit in moeilijke tijden. Maar ik zeg hen altijd dat het kristal het niet oplost. Zij zijn degene die het moeten oplossen, maar het kristal zal je daarbij helpen. Heel veel kinderen voelen zich depressief, dat is niet normaal. Kinderen zouden zich goed moeten voelen en ten volste leven. “

De meeste vragen krijgt ze van wat oudere meisjes. “Als mensen aan mij vragen stellen vermeld ik er altijd bij dat ik geen expert ben, maar dat ik erover nadenk en wil luisteren. Vaak voel ik aan of ik hen kan helpen of niet. Sommigen zien me als een soort vertrouwenspersoon. Het zijn meer meisjes van het laatste middelbaar die info zullen vragen naar een specifieke steen, of een website over de stenen.

De kleinere kinderen vragen niets, want ze hebben veel van TikTok gehaald. Ze spreken Engels en vragen dan naar de Engelse naam van de steen. Dat wil dus zeggen dat er ergens iets met kristallen op TikTok is begonnen, aangezien er zoveel jonge mensen dat willen. “

Tussen hemel en aarde

Ina vindt het mooi als jonge mensen zelf naar spiritualiteit vragen. Als ze bij haar in de winkel komen vragen ze het uit zichzelf. Ze is blij dat jonge mensen hun eigen spiritualiteit ontdekken. “Dat leggen wij hen niet op, maar daar hebben ze zelf voor gekozen op de een of andere manier. Ik vermoed dat er heel veel spiritualiteit naar boven gaat komen. Dat gaat hen goed doen. Ik zou nooit kunnen zeggen welke vorm van spiritualiteit goed doet, maar ieder vindt iets wat goed is. Het kan nooit kwaad. Er bestaat geen slechte spiritualiteit, als het uit jezelf komt. “

Daarom houdt Ina zo van spiritualiteit. Ze is liever met iets goeds of reëels geconnecteerd, wat voor haar de kosmos is, dan met mensen die aan politiek doen. "Ik vind het belangrijk om mensen tegen te komen die datzelfde gevoel hebben, gelijkgezinde. Ze zijn anders dan mij, maar toch voel je dat die mensen met iets anders groot een connectie willen. Iets tussen hemel en aarde. “

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.57.34.png

Kristallen en edelstenen zijn altijd al een interesse van Ina geweest. Zelf werkt ze er ook graag mee. "Ik zeg altijd wat een steen voor mij doet. Je kan naar die info luisteren, en zelf met die steen aan de slag gaan. Misschien ervaar je hetzelfde als mij, maar misschien ook niet, dat is geen garantie. Dat is voor iedereen anders. Sommige mensen kopen een grote, dure steen, zetten die neer en denken dat hij zijn werk zal doen, omdat je er veel voor hebt betaald. Maar zo werkt het niet. “

Naast kristallen houdt Ina zich ook bezig met meditatie en tarot. Ze ziet tarot als pure psychologie, maar kristallen zijn voor Ina wel spiritueel omdat ze uit onze aarde komen. “Onze aardbol staat in connectie met de kosmos dat een elektromagnetisch geheel vormt. Het is duidelijk dat die met elkaar in verbinding staan. Ik denk dat die stenen trillingen krijgen van andere planeten. Ik zie dat als spiritueel. "

"Ik vind het mooi als jonge mensen zelf naar spiritualiteit vragen"

Ze is blij dat jongeren kristallen gebruiken om zich beter te voelen, want voor Ina is spiritualiteit een zoektocht. “Dat is beter dan de slaapmiddelen van hun mama stelen, want dat gebeurt ook. “

Het zit ingeënt

Dat kinderen hun spiritualiteit samen gebruiken vindt Ina fantastisch. “Het bindt hen, en dat is de bedoeling ervan. Ze doen het samen. De een koopt een kristal voor kracht, en de ander voor relaxatie. Zo helpen ze elkaar, dat kan ik alleen maar toejuichen. “

Ina denkt dat er twee mogelijkheden zijn waarom jongeren steeds meer met spiritualiteit bezig zijn. "Langs de ene kant kan het door corona komen. Ze zitten in de put, en zijn daardoor op zoek naar spiritualiteit. Sociale media heeft er ook zeker mee te maken, dat ze kristallen kopen. " Het probleem is dat ze op sociale media niet altijd de juiste informatie delen.

"Het kan ook zijn dat de grootouders spiritueel waren. En dat de ouders spiritualiteit hebben overgeslagen. Op die manier gaan de jongeren er terug naar op zoek. Het zit ingeënt. Ze missen dat en gaan ernaar op zoek. Ze hebben er wel nood aan. “

Allemaal spiritueel

Ze vermoedt dat er een generatie komende is waar jongeren spiritueler gaan zijn. “Ik voel dat er veranderingen op komst zijn. Het gaat niet blijven zoals we het kennen. Er komt een ander niveau. “

Ina snapt niet goed waarom we spiritualiteit als iets raars of apart moeten zien. Ze hangt er een holistisch mensbeeld aan. "Spiritualiteit kan je als energie gaan benoemen. Wij zijn allemaal energie. Misschien zit het in het geheel en is het niet iets apart. Ik denk dat het bij ons allemaal zit."

Bij de een is het meer ontwikkeld dan de ander, maar ik ben er zeker van dat we allemaal spiritueel zijn. Waarom noemen we de een spiritueel en de ander niet? Laat iedereen gewoon zijn eigen spirituele ding doen. Ik denk dat spirituele minds elkaar wel vinden. Het maakt niet uit hoe je je spiritueel uit, zolang het maar uit je hart komt. "

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.59.40.png

Thomas (28) had een nare ervaring om tot zijn spiritualiteit te komen. Hij kreeg een psychose, en dat heeft zijn leven op een positieve manier veranderd. Het spirituele boek De kracht van het NU heeft hem geholpen zijn spirituele pad vorm te geven.

Ontzettend ongelukkig

"Zo’n drie jaar geleden kreeg ik een psychose door het roken van wiet. Ik kreeg een paniek aanval, en raakte van de kaart. Ik kreeg een visioen waar ik op mijn eigen begrafenis was, en in een kachel werd gecremeerd. Mijn gezin was ook aanwezig".

Diezelfde avond ging Thomas met zijn ouders naar huis. Hij is daar twee weken gebleven. Die psychotische toestand tussen leven en dood duurde een aantal dagen. Hij kon uit angst niet meer in zijn eigen bed slapen, was verward en had geen contact meer met de buitenwereld.

"Ik zat niet goed in mijn vel, en was depressief. Mijn studies lukte niet en ik kon me niet concentreren. Het voelde alsof ik vastzat in mijn leven. Ik was ontzettend ongelukkig."

Reis naar binnen

Door de psychose voelde het alsof hij uit zichzelf trad. “Ik kon het allemaal niet meer aan in mezelf, en daarom trad ik naar buiten. Ik probeerde alles vanbinnen op te lossen, maar zat opgesloten in mezelf. De psychose was een bevrijding van mijn geest. Op die manier kon ik de slechte ervaring van mijn depressie achter me laten en opnieuw beginnen. Het was voor mij een soort van lichtpunt, waardoor ik dingen anders kon zien, en het verleden achter me kon laten. “

Hij noemt zijn psychose geen spiritueel ontwaken, maar een breekpunt. De manier waarop hij leefde kon niet verder. Na die psychose heeft hij meer actie ondernomen om zichzelf en zijn leven te veranderen. "Het was een reis naar binnen. Ieders spirituele zoektocht is anders.

Als je eenmaal een soort opening hebt, en de mensen om je heen steunen je, dan voel je je niet alleen. Ik heb soms nog slechte dagen. Maar ik zit op een niveau dat ik veel meer aankan. Ik laat me niet meer sturen door andere, en blijf bij mijn gevoel."

Lezen als zelfhulpmiddel

Hij ervaart dingen anders, omdat hij veel aan zichzelf heeft gewerkt. "Ik ben gaan mediteren, yoga gaan doen, en ben gezonder gaan leven. Eigenlijk heb ik mijn hele levensstijl omgegooid. Ik zie de wereld een stuk aangenamer dan jaren geleden. Ik zie mezelf niet als iets losstaand maar als mens, die veel meer kan. Ik voel meer liefde en compassie voor andere mensen. Ik ben nog steeds dezelfde persoon, maar heb mijn leven veranderd."

In de eerste plaats had hij rust nodig in zijn hoofd. "Alles moest er even uit. Ik heb naar mijn lichaam geluisterd en naar wat het nodig had. Ik deed dat op verschillende manieren, maar vooral door boeken te lezen als zelfhulpmiddel."

De kracht van het NU is een spiritueel boek, een soort van noodspiritualiteit voor mensen die dringend hulp nodig hebben, en vastzitten in hun leven. Dat boek heeft Thomas enorm geholpen. Dat heeft het bewust worden versneld, en heeft zijn leven veranderd.

Schermafbeelding 2022-06-11 om 23.02.00.png

Gedachten getraind

"In het boek gaat het over het leven in het moment. De oplossingen zijn te vinden in jezelf, niet in de toekomst of in het verleden. Het principe van het ego wordt daar ook in uitgelegd en besproken.

Ik heb een tijd geprobeerd zo veel mogelijk in het nu te leven of in ieder geval te bedenken wat er allemaal in mijn hoofd gebeurde. Ik heb mijn gedachten getraind. Ik zat net als de auteur vast in vergelijkbare zin. Nu probeer ik mijn eigen weg te volgen, en is het een hulpmiddel dat ik zelf kan toepassen. "

"De kracht van het NU was voor mij een vorm van noodspiritualiteit"

Schermafbeelding 2022-06-11 om 22.07.01.png

Meditatie was voor Thomas een manier om zijn hoofd onder controle te krijgen. Mediteren lukte niet meteen. Hoe meer hij zich concentreerde om rustig te worden, hoe minder het lukte. Maar door te blijven oefenen lukte het uiteindelijk wel. "Bepaalde gedachten opzijzetten tijdens het mediteren is moeilijk, daarom is het belangrijk dat je het met goede hulp doet. Dat je een bepaalde stem vindt die bij je past."

Niet een manier

Yoga was dan weer een manier om mijn lichaam onder controle te krijgen. "Ik heb een tijd yoga Nitra gedaan, een combinatie van yoga en meditatie. Je kan het vergelijken met een liggende meditatie. Mijn lichaam was op en ik was ontzettend moe. Ik had dat voor mijn gevoel nodig om in mijn lichaam te komen."

Hij leest veel spirituele boeken. Op dit moment leest hij de cursus in wonderen en af en toe de Bijbel. "Het is een kwestie van bijhouden, maar dat heeft iedere mens. Je moet je mentale gezondheid en je geest trainen. Ik leer vooral veel van mezelf en die boeken ondersteunen me daarin."

Hij is dagelijks met spiritualiteit bezig. Hij heeft geleerd hoe het in elkaar zit en waar het omdraait. Dat vindt hij zo leuk aan spiritualiteit. " Er is niet een manier van geloof of spiritualiteit. Ik houd ook niet van het gedwongen geloof. Ik denk niet dat dat werkt. Iedereen moet leven op een manier die voor hem of haar goed is."

Donkere periode

"Voor mij is spiritualiteit een groot deel in mijn leven en dat zal zo blijven. Ik heb meer zingeving in het leven, en het voelt alsof ik niet voor niets leef. Dat gevoel ervaar ik nu steeds meer. Ik ben meer bezig waar het echt om draait in het leven."

Hij staat op een betere manier in het leven en voelt zich meer verbonden met zichzelf. Voorheen was hij heel chaotisch en zijn gedachten gingen alle kanten op. "Ik denk dat mijn hoofd toen niet vasthing aan mijn lichaam. Doordat mijn geest zo chaotisch was raakte mijn hoofd in de knoop.

Mijn geest en lichaam waren niet verbonden. Ik heb het gevoel dat ik nu meer gegrond ben in mezelf. Ik weet nu beter wat goed voor me is en wat niet. Het klopt meer voor mijn gevoel en, doordat ik verbonden bent met mezelf kan ik ook veel meer uit mijn leven halen. Ik moest heel lang door een donker periode gaan om daarna het licht te kunnen zien."

Redmar (31) was verslaafd en rookte regelmatig wiet. In het begin had hij niet door dat hij verslaafd was, maar ergens wist hij dat het tot verdere problemen kon leiden. Hij zat in een tweestrijd. Door een vergevingssessie met Willem Glaudemans, leerde hij zichzelf en zijn verslaving vergeven. Zo kwam hij in aanraking met spiritualiteit, en kwam Een Cursus In Wonderen op zijn pad.

Een leegte

"Aan de ene kant vond ik het fijn, want je voelt je goed, maar aan de andere kant voelde ik me schuldig, en dacht ik waarom doe ik dit. Het was een constante innerlijke strijd, en na een tijd begon het te vreten vanbinnen. Uiteindelijk is de cursus op mijn pad gekomen. In dat boek zien ze verslaving als een illusie. Je ziel probeert je te zeggen dat je fout bezig bent. Ik heb meerdere van die momenten gehad. Ik moest luisteren naar mijn ziel, de goede stem in mezelf. “

De verslaving had zijn limiet bereikt. Na zoveel pijn en frustratie moest hij het wel loslaten. De beslissing om te stoppen kwam van binnenuit. Door externe hulp is hij van zijn verslaving afgekomen. Hij volgde een vergevingssessie met Willem Glaudemans. Ze gingen op een andere manier naar zijn verslaving kijken.

“Ik kwam erachter dat die verslaving ontstond door een leegte. Mijn moeder gaf me niet genoeg liefde en te weinig warmte. Ik kreeg hulp om dat te accepteren en transformeren. Nu heb ik geen wiet meer nodig om die leegte op te vullen. Nu vul ik die leegte op met spiritualiteit. “

Meteen aan de slag

Redmar wilde reizen. Hij volgde zijn passie en ging naar Australië om daar te surfen. Hij had al wat spirituele boeken gelezen. Bij zijn gastgezin lag er een boek dat ging over de cursus in wonderen. Toevallig kwam de man die dat boek had geschreven langs in een boekenwinkeltje.

“Ik was best wel onwetend. Ik ging ernaar toe, en ving meteen positieve energie op. Zo ben ik uiteindelijk bij de cursus beland. Ik kon meteen aan de slag. De cursus is best eigenzinnig en heeft een bepaalde manier van kijken naar het concept van de heilige geest. Dat zijn ideeën die je niet bepaald van je ouders hebt geleerd. Ik kwam daar mee in aanraking door de cursus. “

"De cursus is het allerbelangrijkste in mijn leven. Het raakt iets ontzettends diep in mezelf en heeft mijn leven op een positieve manier veranderd”

Redmar wist dat het een langdurig proces ging zijn. Hij is nu tien jaar bezig met de cursus, en kijkt er vredevol op terug. " De cursus is een zeer moeilijk boek. Ik was heel onwetend. In het begin dacht ik dat cursus iets was wat ik wel even snel kon doen. Maar keer op keer komt het ego toch weer naar boven. Na verloop van tijd leer je daar wel steeds meer van. "

Soort van les

"Doordat je kiest om het los te laten, komt er vrede. Dat is een leerervaring, waardoor je geest minder donker en zwaar is. Ik snapte de bedoeling er wel van, maar je moet de theorie dan gaan toepassen, en dan verandert je bewustzijn. Waardoor je nieuwe inzichten krijgt. Dat boek verandert, en groeit met je mee. Je komt steeds dingen tegen die je toen niet begreep en die af en toe lastig zijn."

Het is een boek met 365 lessen, voor elke dag een les. "Spiritualiteit is zo breed, en dat boek maakt het zo concreet en toepasbaar. Ik doe de cursus nog steeds en het helpt me om dagelijks een les te doen. Ik zie de lessen nu als het symbolisch contact maken met de heilige geest, en dat doe je op het niveau van bewustzijn."

Werken met de cursus en het concept van de heilige geest helpen hem daarmee. “Het is een constante uitnodiging om contact te maken met je spirituele gids, maar dat is niet altijd even gemakkelijk. Omdat je bang bent voor veroordeling, of je besluit op een bepaald moment die verbinding te verbreken. De relatie met je hogere zelf is heel subtiel, en dat is elke keer een soort van les. Dat is waar de hele cursus omdraait. Om stap voor stap te leren naar je hogere zelf te luisteren en daarop te vertrouwen. “

Steeds bewuster

De cursus werkt langs twee kanten, en dat ziet hij steeds meer in. “In het begin was het meer de lessen doen, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik het boek niet nodig had. Want nu kan ik meteen bewust zijn en die connectie maken. Hoe meer ik de cursus heb gedaan hoe beter ik hem begrijp. Het komt telkens in een diepere laag van bewustzijn binnen.

De ervaring wordt steeds anders. Elke les is elke keer weer anders. Het geeft je een andere ervaring. Soms doe ik een les, en dan gebeurt er helemaal niets. Terwijl een andere les me een wow gevoel geeft, en ik me beter voel dan voorheen.”

Schermafbeelding 2022-06-11 om 23.07.36.png

Redmar is steeds bewuster van zijn eigen bewustzijn, en van wat er daar plaatsvindt. “Ik heb nog steeds negatieve gedachten. Maar het mooie van de cursus is dat je je ego niet ontkent, maar je ermee leert omgaan. Dat duurt wel even, vooraleer je dat doorhebt. Je hele identiteit is geïdentificeerd met het ego. Door de cursus word je je daar bewuster van."

Verwarring

"Je ervaart meer angst of frustratie. Als je iets wilt fixen, dan moet je die donkere kelder ingaan in jezelf en het belichten. Zo is het ook met het ego. Je moet er ernaar kijken en het inbeeld brengen. Doordat ik nu de cursus doe kan ik die negatieve gedachtes sneller zien, en realiseer ik me dat dat niet de waarheid is, en dat ik de enige ben die het zo ziet. “

Hij merkt dat zijn bewustzijn steeds stiller wordt, en er minder gedachtes en oordelen zijn. “Ik ben wel echt dag en nacht bezig met de cursus. Je oefent constant. Je schakelt als het ware over op een andere bewustzijnstoestand. Het is alsof je een soort van knop omdraait in jezelf. Nu kan ik dat veel gemakkelijker, omdat ik heb geleerd om die switch in mezelf te maken. “

Volgens Redmar gaat spiritualiteit over datgene wat je bewust doet. “Het hoeft eigenlijk niets te maken te hebben met het lichaam. Maar voor ons zit daar zo een verwarring in, omdat het lichaam zoveel aandacht van ons opeist, dat we vaak vergeten hoe we spiritualiteit beoefenen."

Grootste aantrekkingskracht

"Spiritualiteit kan je niet zien, omdat het iets is wat je op het niveau van bewustzijn beoefent. Je kan je lichaam in allerlei gekke vormen plooien, maar wat heeft dat te maken met wat er op je niveau van bewustzijn gebeurt. De cursus leert ons stap voor stap om die verwarring weg te nemen.”

In de cursus gaat het ook over zelfvergeving dat was best moeilijk voor Redmar. Dat is een proces waar hij nog steeds van leert. “Mijn verslaving heb ik mezelf grotendeels vergeven. Door de vergevingssessies met Willem heb ik een ander beeld gekregen van wat vergeving is. Ik denk dat ik als kind dacht dat vergeving gewoon sorry zeggen was. Maar het zit soms veel dieper dan dat. Ik zie vergeving nu als het loslaten en die persoon vergeven, maar dat is de moeilijkste stap.”

In de theoretische grondslag van de cursus gaat het over metafysica en psychologie, dat gaf Redmar nieuwe kennis over het universum waarin we leven. “Ik denk dat dat wel mijn grootste aantrekkingskracht was, dat het alles in een perspectief plaatste. In het begin deed ik de cursus alleen. Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met Willem Glaudemans, en zijn we een studiegroepje opgestart. Dat gaf de ervaring wel een extra dimensie. Je leert met andere omgaan, en daar leer je weer van. “

Een ontdekkingsreis

Door de cursus ontdekte hij van alles over zichzelf. “Je krijgt een dieper inzicht in jezelf. Het zijn vooral momenten waar je kijk op de wereld volledig veranderd. Het ene moment zit ik helemaal in pijn en frustratie en voel ik me depressief. Dan beoefen ik vergeving en een half uur later voel ik me vrolijk.

Door meer met de cursus bezig te zijn, worden die pijn en frustratie erger, maar de vreugde en het licht worden ook intenser. Op een gegeven moment ga je het verschil zien van wat ego is en wat licht. Eerst zijn de twee verwaterd, maar door de cursus krijg je een helderder beeld en kan je het beter inzien. Dat heeft tijd nodig. Voor mij was dat een ontdekkingsreis.”

CHRISTOPHER.jpg

Christophers (23) vader is spiritueel, en dat had een invloed op zijn eigen spiritualiteit. "Als klein jongetje hoorde ik gesprekken op de achtergrond, maar het echt toepassen kon ik nog niet. Uiteindelijk heeft mijn vaders spiritualiteit een invloed gehad op de mijne. Ik ben authentiek in mijn eigen energie gekomen. Door mijn eigen spiritualiteit inspireerde ik mijn moeder.”

Enorme eyeopener

Door een relatiebreuk kwam hij in een crisis met zichzelf terecht. Hij was heel emotioneel en kwam van alles in zichzelf tegen. "Toen ik negentien was ging het op een nare manier uit. Ik vond het niet kunnen dat het op die manier gebeurde en gaf haar de schuld van mijn verdriet en pijngevoelens.

Op een gegeven moment kwam daar een omkeer in toen ik een filmpje van Diederik Wolsak zag, dat is een spirituele leraar van de cursus in wonderen. Hij zei dat de enige persoon die ervoor zorgt dat je je op een andere manier kan voelen jijzelf bent.

Dat was voor mij een enorme eyeopener, en het beginpunt van mijn spiritualiteit. Ik ging toen opzoek naar mijn pijngevoelens, en waar ze vandaan kwamen. Ik kwam erachter dat dat mijn eigen gedachten over de situatie waren, en dat heeft me bevrijd. "

Wonderbaarlijk jaar

Na de relatiebreuk is Christopher in contact gekomen met Willem Glaudemans. Hij zag een lezing van Willem over een cursus in wonderen. De cursus lag bij zijn vader in huis, en zo is die op zijn pad gekomen. "In de cursus staat een leerplan van 365 lessen. Dat kan je elke dag doen om je denkgeest te trainen, liefdevolle gedachten te hebben, en de angstgedachten aan te kijken, en te laten gaan. Willem en de cursus hebben daar een grote rol ingespeeld. Nu is Willem mijn leermeester. “

"Toen ik de cursus voor de eerste keer las, was het een enorme openbaring. Zo een bijzonder jaar. Elke les klikte gewoon. Het ging rechtstreeks in mijn hart, en ik ging het toepassen. Ik zag enkel de liefde in mensen, dat was een wonderbaarlijk jaar. Er gebeurde wonderen.”

Naar het licht brengen

Christopher is bezielingscoach, dat is een term uit de coachingsopleiding van zijn tweede mentor en goede vriend Adriaan Hoogendijk. “Bezieling is de weg die je maakt van het in je ego zitten en volledig onbewust zijn, naar bewust zijn van wie je werkelijk bent. Het in contact komen met je eigen liefde en ziel en van daaruit je levensmissie leven."

Voor Christopher is zijn levensmissie nog niet 100% helder, maar de richting en het doel ervan wel, dat is uiteindelijk ook het doel van de cursus. “ Het doel van de Cursus is het ontstijgen van het ego, in dit doel word je steeds liefdevoller en is er steeds meer contact met je stille stem, je ziel. Hierdoor wordt het ook duidelijker wat je levensmissie is. De cursus gaat over het niveau in onze denkgeest en niet in de wereld. Dus het doel van de Cursus is niet het vinden van je levensmissie, maar het vinden van je ware Ik."

In deze wereld is er een levensmissie die je moet uitvoeren. In die jaren dat hij de cursus deed werd dat wel steeds duidelijker dat dat coaching is. "Je levensmissie moet altijd bestaan uit het geven van iets vanuit liefde naar de wereld. Ik weet dat ik goed ben om mensen vanuit het ego en de duisternissen ervan, weer naar het licht te brengen.”

Schermafbeelding 2022-06-11 om 23.10.52.png

Bevrijding

De cliënt houdt je een spiegel voor, en dat heeft Christopher al enkele keren meegemaakt. "Wat het leuke is aan coaching, is dat ik daar zoveel dingen over mezelf tegenkom. Dan moet ik vanuit mijn liefde de cliënt weer naar het licht begeleiden, terwijl ik zelf ook nog in dat stuk geloof, dat ga je dan samendoen.

Je geneest elkaar, en dat is het mooie aan coaching. Je steekt als het ware een hand uit naar de persoon. Kom naar dit perspectief, kijk naar jezelf op deze manier, daar zit de bevrijding. “

Christopher heeft verschillende methodieken geleerd om bezielingscoach te worden. Maar hij heeft toch zijn favoriet. " Wat ik de mooiste vind is de vergevingsmethodiek van Willem Glaudemans.”

Accepteer het verleden

Hij legde me uit hoe hij je met deze methodiek kan helpen. “Het gaat erom dat je een pijnlijke gebeurtenis wil genezen, en weer liefde wil zien in de ander. Het is echt een stappenplan waar ik je stap voor stap in begeleidt. De cliënt maakt eerst een lijstje met pijnpunten en mag het verhaal in detail vertellen. Alle boosheid en verdriet mag er dan zijn. We zetten dan de pijnpunten om naar een positief verlangen.

Wat je dan doet is trouw blijven aan dat positief verlangen, maar de oordelen die je erover had loslaten. Je gaat het negatieve naar positief omdraaien en op die manier is de vergevingsmethodiek heel behulpzaam. Uiteindelijk zie je in dat het niet zo was, dus blaas je die verwachting uit je systeem. Je laat als het ware de hoop op een beter verleden los. Je gaat scheiden wat van jou is en wat van de ander, waar energie kan verstrikt raken.

Bij de volgende stap accepteer je het verleden, zoals het in die situatie was. Dat hangt af van de cliënt en hoever ze zijn. Zijn ze bereid om de ander te accepteren? Daarna probeer je de onschuld van de ander in te zien. Bij de laatste stap geef je de persoon die je vergeven hebt een wens of boodschap mee."

Iedereen universeel

Christopher heeft al meegemaakt dat een cliënt in twee tot drie uur een hele relatie kan hebben schoongemaakt. "Als je bereid bent de diepte in te gaan is dat heel mooi."

Hij heeft nog geen eigen methodiek, maar wil daar ooit wel aan beginnen. "Ik vind het al snel een eigen methodiek, omdat je het vanuit je eigen energie, en je eigen intuïtie kan coachen. Je hebt tools meegekregen en die gebruik je. Ik heb nog geen eigen methodiek, dat wil ik wel ooit gaan doen. Maar zover ben ik nog niet."

Christopher coacht iedereen, en wil nooit iemand weigeren. “Ik probeer iedereen toe te laten die voelt om met mij in gesprek te gaan. Ik merk dat als je echt de kern van de cursus gepakt hebt, dat het voor iedereen universeel is. Ik voel met iedereen dezelfde connectie als ik aan het coachen ben, we verbinden dan op een heel ander niveau voorbij aan leeftijd en lichaam.

Soms vragen mensen of ik wel ouderen kan helpen, omdat ze denken dat ik niet genoeg levenservaring heb. Daarom kijk ik altijd naar de zielenleeftijd en niet naar de aardse leeftijd. Ik geloof dat daar een verschil in zit. Elke ziel heeft een bepaalde leeftijd. Ik geloof dat ik de cliënten die op mijn pad komen kan helpen, anders komen ze niet. “

"Het gaat niet om de methodiek die je gebruikt, maar om de liefde waarmee je ze uitvoert"

Coachen is niet het enige wat Christopher doet om mensen te helpen. In zijn podcast ‘Vanuit de Diepte' gaat hij met mensen in gesprek over spirituele en filosofische onderwerpen. “Ik was veel met Wolter Keers bezig. Hij spreekt in zijn boeken over een plek in jezelf, waar de gedachten en emoties vandaan komen, echt vanuit die diepte. Vanuit het stille punt, in ons ware Zelf.”

Christopher begon de podcast op een speelse manier. Hij volgde zijn intuïtie, en zo kwam er een naam in hem op. "Het leek me wel leuk om die bepaalde mensen te spreken en te interviewen. Nu ligt de podcast stil, maar er komen ook geen namen meer door. Ik volg graag mijn innerlijke leiding daarin. “

Liefdevoller te leven

In de podcast bespreekt hij zowel spirituele als filosofische onderwerpen die hem nauw aan het hart liggen. “Als je met spiritualiteit bezig bent, kom je automatisch op filosofische vraagstukken uit. In mijn optiek worden die door spiritualiteit beantwoord.

Voor mij is spiritualiteit praktisch. Je gaat het toepassen. Je ziet en voelt verandering in je leven. Voor mij is de kern van spiritualiteit leven vanuit liefde en vrij zijn, en jezelf steeds uitdagen om liefdevoller te leven. En die liefde overbrengen op andere mensen, dat doe ik onder andere door coaching. “

willem-glaudemans-foto-cutout-uai-258x336.jpg

Willem Glaudemans (66) is een Nederlandse dichter, vertaler maar ook spiritueel mentor. Hij werkte mee aan de Nederlandse vertaling van de cursus in wonderen als eindredacteur. Het boek dat veel jongeren spiritueel heeft geïnspireerd. Hij ontwikkelde een talentenspel voor jongeren, staat nauw met ze in contact, en pleit al een aantal jaren voor spiritualiteit in de scholen.

Filosoferen over de kosmos

Willem is op vrij vroege leeftijd in de spirituele wereld belandt. “Ik ben rooms-katholiek opgevoed. Toen ik vijftien was ben ik een aantal jaar naar de kerk gegaan, en daarna volledig de andere kant uitgegaan. Ik was toen meer de nihilist. Ik voelde dat het ergens vanbinnen wrong.

Elke zondag ging ik met een vriend naar een synagoge of een Russische orthodoxe kerk. Ik heb echt alles geprobeerd, dat was allemaal niets, maar zo is die spirituele zoektocht wel begonnen. Ik wilde weten hoe het in elkaar zat. In de kerk of op school kreeg ik er geen antwoord op."

Hij noemde zijn spiritualiteit toen vooral filosofie. Het woord spiritualiteit bestond nog niet in zijn leven. “Ik had allerlei vragen, maar wist er geen antwoord op. Samen met een vriend stonden na school uren te filosoferen over de hemel en de kosmos, maar dat noemde we geen spiritualiteit. Dat soort vragen had ik altijd wel, alleen kwamen de antwoorden wat langzamer. “

Spiritueel ontwaken

Het heeft even geduurd vooraleer hij antwoorden kreeg op die vragen. “ Ik had op heel veel vragen inmiddels een antwoord gevonden, gelukkig. Die antwoorden kreeg ik door het lezen van spirituele boeken, maar de cursus is wel het ankerpunt geworden. Toen ik dat boek vond, voelde ik dat het al mijn vragen ging beantwoorden, en dat klopte ook. Maar het riep er wel weer nieuwe op.”

Op een gegeven moment kwam Elisabeth Kübler-Ross, een Amerikaanse psycholoog die stervensbegeleiding heeft uitgevonden, op Willems pad terecht. “Tijdens haar workshop kreeg ik een omslag, dat was in feite mijn spiritueel ontwaken. Ik wist toen hoe het in elkaar zat. Een jaar later kwam de cursus in wonderen op mijn pad, en dat was alles wat ik nodig had.”

"Ik begin elke dag met een les uit de cursus. Dat is voor mij de voedingsbodem van de dag. “

Voor Willem is spiritualiteit bezig zijn met diepe levensvragen, en daar antwoorden op vinden. “Spiritualiteit gaat uiteindelijk over het vinden van je diepste zelf. Je komt dan tegen wat er in de weg staat, en dat noemen we in de cursus het ego. Wat spiritualiteit doet is je inzicht geven om daarheen te gaan. Dat kan je het gemakkelijkst met andere doen, dat werkt ook sneller. “

Ander bewustzijnsniveau

Hij heeft een jongeren groepje opgericht dat maandelijks samenkomt. “Dat is een van de redenen waarom ik zo graag met jongeren werk. Ze zijn heel open, en brengen de issues waar ze tegenaanlopen in het leven naar boven. Tegen het einde van zo’n sessie constateren we dat het leven simpel is, en daar moeten we altijd om lachen. “

Zeker de jongeren van nu, die komen op een heel ander bewustzijnsniveau hierbinnen. Ik vind het fantastisch om juist hen die soms zoekende zijn te begeleiden, en ervoor te zorgen dat ze niet gaan verdwalen. Het is echt mijn missie om met jongeren te werken, omdat ze een bijdrage kunnen leveren in deze wereld. Ik vind het fantastisch dat steeds meer jongeren met spiritualiteit bezig zijn."

Oude structuren

Hij pleit al vele jaren voor levenslessen op school. “Kinderen kunnen het sneller op hun smartphone opzoeken, dan dat een leraar uitlegt. Dat is helemaal niet meer wat het onderwijs moet doen.

Wiskunde en taal vind ik prima. Maar geef kinderen levenslessen. Leg uit wat relaties zijn, dat ze een missie hebben hier op aarde, en dat ze hier niet zomaar zijn. Zulke thema’s zijn voor mij belangrijk. Leer jongeren dat nu al, en niet als ze oud zijn.”

“We zitten in een tussenfase. Alle dingen die niet meer kloppen worden afgebroken, en dienen in te storten. Mensen blijven met de oude structuren aan de gang, maar dat werkt niet meer. Dat is wat meer mensen ontdekken."

Schermafbeelding 2022-06-11 om 23.14.34.png

Tekenen duiden op verandering

"Ik hoop dat er steeds meer mensen, weten hoe het echt in elkaar zit. Alle grote problemen in de wereld pakken we verkeerd aan. We zijn steeds met onszelf bezig. Er is geen andere uitweg uit deze ellende. Het is onvermijdelijk. We moeten wel gaan samenwerken, delen, en vanuit liefde met elkaar omgaan."

Voor Willems gevoel zijn er veel tekenen die duiden op verandering. “Corona heeft daaraan bijgedragen. Zo zie ik dat mensen daar gebruik van hebben gemaakt om zich spiritueel te ontwikkelen, en daardoor versnelt het. “

Steeds meer jongeren houden zich met spiritualiteit bezig. Willem denkt dat corona een begeleidend verschijnsel is van iets dat al langer aan de gang is. Hij noemt dat het grote ontwaken. Volgens hem draait het in deze coronatijd om zelfreflectie, en naar binnengaan. “De wereld en het leven worden niet voor niets stopgezet. Op die manier moeten we wel naar binnen kijken. “

Kosmisch bewustzijn

“Ik geloof dat er steeds meer mensen aan het ontwaken zijn. Ze zien in dat de oude manier niet meer werkt, en dat er een andere is. Ik zie steeds meer mensen die dat inzien, en met name jongeren. Dat past in een groter geheel, dat ik al een aantal jaren zie, en dat noemen we optilling. Steeds meer mensen gaan naar een ander trillingsgetal. Ze gaan de dingen vanuit liefde zien, en dat is wat er moet gebeuren.”

Volgens Willem zijn er een aantal jongeren die met zo’n hoog bewustzijn zijn geboren, en die willen helpen ons eigen bewustzijn op te tillen. Christina Von Dreien is amper twintig en is zo iemand.

“Zij laat zien dat steeds meer zielen incarneren van een hoger bewustzijnsniveau. Dus dat omslagpunt komt steeds dichterbij. Zij heeft een enorm kosmisch bewustzijn. Zij is er absoluut mee geboren. Zo zijn er velen. We noemden dat vroeger nieuwetijds kinderen. De kinderen die nu geboren worden zijn er allemaal mee bezig. Nieuwetijds kinderen kijken dwars door onoprechtheid, en valse autoriteiten heen. “

Je missie vormen

Willem ontwikkelde een talentenspel voor zowel volwassenen als voor jongeren tussen de elf en achttien. Ze gaan op zoek naar hun levensmissie. “Ze vinden eerst hun talenten. Er zijn drie sessies van telkens anderhalf uur. Eerst is er een intakegesprek met de ouders erbij.

Daarna gaan we met de jongeren aan het werk. Ze kiezen uit een stapel kaarten verschillende talenten uit die bij hun passen. Ze gaan dan kijken wat het talent betekent en wat het nodig heeft om tot bloei te komen. Tijdens de tweede sessie kijken we naar levensthema’s waar ze tegenaan lopen in het leven, dat doen we aan de hand van locatie kaarten. Speelt het zich af op school, thuis of op het internet.

Aan de hand van het gekozen talent kijken we hoe we dat probleem kunnen aanpakken. Ik laat ze dat dan oefenen. Als het dan voorvalt hebben ze die hulpbronnen vanbinnen, en kunnen ze er anders mee omgaan. We kijken ook hoe die talenten je missie vormen. Tijdens de laatste sessie vertellen de kinderen aan hun ouders wat ze willen doen, in plaats van dat de ouders dat tegen hun zeggen. “

Willem geeft nog een tip mee voor jongeren: “Geloof in jezelf. Volg je hart en wees niet bang. Dan gebeuren er wonderen, en kom je heel ver."

foto tom.jpg

Tom beter gekend als Mentor Tom is content maker. Hij maakt YouTube video’s over allerlei onderwerpen als spiritualiteit en op Spotify kan je luisteren naar zijn meditaties en affirmaties. Hij ging een aantal jaar geleden op zoek naar verandering in zijn leven, en kwam zo met spiritualiteit in aanraking.

“Het ging niet zo goed met me. Ik wilde niet meer leven zoals ik dat deed, en ging kijken naar alternatieve manieren buiten mezelf om dat te veranderen. Ik leefde ongezond, woog 120 kg, en had verkeerde vrienden. Ik kon in het normale leven niet vinden wat ik nodig had. Ik ging op zoek naar andere manieren van denken en leven. Dat heeft me wakker en bewust gemaakt, waardoor ik de spirituele kant uitging. “

Stukje persoonlijke ontwikkeling

Zijn spiritualiteit is even verwaterd, maar stilaan kwam het weer in hem naar boven. “Ik denk dat spiritualiteit niet alleen ontwikkeling is, maar ook een stukje redengeving. Ik ben gelovig opgevoed, en ging iedere zondag tot mijn dertiende naar de kerk.

Uiteindelijk is dat een beetje weggeëbd. Ik ging drinken en ging uit. Ik was totaal niet bezig met dat stuk spiritualiteit, en nam het niet serieus. Maar rond mijn een en twintigste is dat weer omhoog gekomen. Ik doe er veel research over op YouTube en Google en voel die drang wel. “

Veel mensen zien spiritualiteit als iets zweverigs of abstract, maar zo ziet Tom het niet. Hij ziet het meer als een manier om jezelf te leren kennen. “Spiritualiteit is een stukje persoonlijke ontwikkeling. Op die manier probeer ik op mijn kanaal met mensen in gesprek te gaan, en het zo nuchter mogelijk over te brengen. “

Fijnste versie van zichzelf

Tom maakt YouTube video’s, wat voor hem een grote stap was. “Ik ben niet meteen met YouTube begonnen. Het ging stap voor stap. Ik had best wel sociale angst. Dat is wat ik moest leren, mezelf durven zijn. Uiteindelijk heeft dat spirituele pad, ervoor gezorgd, dat ik daarover durfde spreken, en zo andere kon bereiken. Maar dat heeft even geduurd. “

In zijn video’s gaat het over alles wat hij leuk vindt en toevallig zit spiritualiteit daar ook bij. Van voeding tot filosofische onderwerpen. Alles wat eventueel iemand kan helpen , om een aangenaam leven te leiden, en de fijnste versie van zichzelf te worden, is zijn doelstelling.

“Ik probeer over van alles te spreken. Alles wat mij heeft geholpen en misschien een ander kan helpen. Ik zeg niet dat alles wat ik zeg waar is of iemand kan helpen. Maar iemand kan wel iets oppakken en er iets aanhebben.”

Het gaat niet om mij

De onderwerpen waarover hij praat zijn voor hem leerprocessen, en dat wil hij ook overbrengen in zijn video’s. “Vaak doordat je het uitspreekt ga je het onthouden en een plekje geven. Mensen denken veel, maar ze moeten hardop praten of schreeuwen om het er uit te laten. Ik doe dat door video's te maken waarin ik probeer te vertellen wat mij helpt en eventueel een ander kan helpen. “

Hij wil overbrengen naar andere mensen dat er meer in het leven zit, en probeert vooral mensen te bereiken die ongelukkig zijn. “Spiritualiteit is een manier om redengeving te vinden maar ik probeer altijd wel in video's te sturen dat ze die weg zelf moeten ervaren. Ze moeten geloven in zichzelf. “

Tom kiest er bewust voor om niet over zichzelf te praten in zijn video’s. Maar om zijn ervaringen te delen met bepaalde problematieken. “Het gaat niet om mij, maar om wat er gezegd wordt. Ik heb nu bijna vierhonderd abonnees, en voor mij hoeven het er niet meer te worden. Ik heb liever een aantal mensen die er echt iets aanhebben, dan duizenden mensen die er niets aanhebben. Ik krijg nog steeds dank je wel reacties onder video’s van drie jaar geleden. Dat is voor mij al meer dan genoeg. “

Vastzitten in je brein

Zijn YouTube video’s zijn niet echt gericht naar een specifieke doelgroep. Hij probeert iedereen aan te spreken. Hij wil graag een luisterend oor bieden en helpen wanneer mensen het moeilijk hebben. “Iedereen kan in principe kijken. Ik was zelf een periode erg verdrietig. Het ging niet goed in mijn leven. Ik had toen iemand waar ik naar kon luisteren. Diegene vertelde me wat ik moest doen, en hoe het eventueel anders kon.

Dat heeft me echt uit het dal gesleept. Mijn doelgroep zijn mensen die thuis verdrietig, depressief of gestresst zijn. Soms kan iemand anders je beter helpen dan jijzelf. Iemand anders kan je meer geloof geven, dan dat je dat daadwerkelijk werk zelf kan. Het mooie is als je dat uiteindelijk overneemt en zelf gelooft. “

Naast YouTube video's maakt hij op Spotify affirmaties en meditaties om de mensen te helpen met bepaalde problemen. Hij wil mensen helpen terug gelukkig te worden. “Affirmaties zijn niet zomaar positieve woorden. Het zijn de gedachtes die je wil denken. Wanneer er een situatie voorvalt stellen we ons op een bepaalde manier op. Het kan zijn dat je ouders negatief naar het leven kijken.

Automatisch neem jij die gedachtes over. Het gaat in je brein vastzitten en dat lijkt de realiteit. Door te luisteren naar affirmaties, voel je je prettig. Je maakt plaats vrij voor nieuwe gedachten. Op een gegeven moment ga je op die manier denken. In de periode dat het wat minder met me ging hielpen affirmaties me.”

Het is een school

Tom maakt affirmaties over allerlei onderwerpen als motivatie, hoop of stress. “ Affirmaties zijn niet gemaakt voor vermaak. Je kan ze best luisteren met een koptelefoon op. Je ogen sluiten en wat wordt gezegd in jezelf opnemen. Uiteindelijk sijpelt dat in je onderbewuste, en zal dat wanneer je ervoor openstaat je nieuwe manier van denken worden. “

Ook plaatst hij geleide meditaties op Spotify, en helpt je rust in jezelf te vinden. “Ik ben er niet voor getraind, maar kwam op het idee om geleide meditaties te gaan maken. Zelf probeer ik regelmatig te mediteren, maar het komt er niet altijd van. “

Hij ziet spiritualiteit als het ontdekken van je eigen spirit, maar ook dat al onze spirits samen een grote spirit vormen. “Ik denk dat spiritualiteit een beoefening is. Het is een school. Net dat je aan de universiteit gaat leren over het fysieke universum, leer je met spiritualiteit over jouw eigen ervaring binnen dat fysieke universum. Volgens mij is dat veel belangrijker. Ik vind het belangrijk om dat te doen gebaseerd op mijn eigen ervaring in het leven. Bijvoorbeeld iemand een andere manier van denken geven of bewuster maken van spiritualiteit. “

Een andere realiteit

Hij merkt op dat spiritualiteit steeds populairder is bij jongeren. “We leven in een gekke realiteit, waarin iedereen via de computer met elkaar verbonden is. We delen informatie uit via onze telefoons en er gebeurt van alles.

Je ziet het vaak wanneer mensen zich slecht voelen, dat die realiteit slecht oogt. Ze gaan dan op zoek naar iets wat buiten die realiteit ligt. Dat is het stuk spiritualiteit, geloof hebben in een andere realiteit.

Ik denk dat het gaande is en dat daarom jongeren meer met spiritualiteit bezig zijn. Als coach merk ik het niet op, maar dat komt ook omdat het iets is wat weggestopt wordt. Op het internet durven ze daar sneller over te praten."

moniek.jpg

Moniek (65) was al op vrij vroege leeftijd met spiritualiteit bezig. Voor haar heeft spiritualiteit niets met de kerk te maken. “Voor mij is spiritualiteit eerder het geloof in de mensheid, in het goede en het kwade. Geloven in jezelf en wat je hart je vertelt. Religie is geloven in God, en zo zie ik dat niet. Ik geloof niet in iets wat een persoon heeft rondverteld. In mijn ogen klopt dat niet en moet je voor jezelf kijken wat jouw waarheid is, en dat is voor iedereen anders.”

In ons centrum blijven

Ze heeft hard gezocht, is katholiek opgevoed, en ging naar de kerk. “Je gaat er echt in mee. Maar gaandeweg heb ik ontdekt dat het niet helemaal klopte. Ik ging kijken naar andere geloofsovertuigingen, en vond ze allemaal wat nauw. De mensen geloven in voorgeschreven wetten, maar ik denk dat er geen enkele wet vastligt. Alle regels zijn toe aan verandering, omdat de mensen en de wereld van nature veranderen. Als je een strak geloof hebt, verander je niet mee.”

Vroeger in haar omgeving merkte ze dat jongeren bezig waren met spiritualiteit. Soort trekt soort aan. " De vriendinnen van vroeger waren daar wel mee bezig, maar we praatten er niet over. Toen was het vooral het katholieke geloof, waar we ons tegen verzetten.

De mensen waren opzoek naar een bepaald geloof, want dat geeft houvast. Ik geloof wel in iets, maar ik hoef niet te weten wat het precies is. Ik geloof in mezelf en in de mensheid. Ik denk dat wij voor een stuk ook gestuurd worden zonder het te weten. Daarom moeten we juist in ons centrum blijven, ons gevoel. “

Zelf beter te worden

Moniek was op zoek naar wat spiritualiteit voor haar betekende en dat was op vrij jonge leeftijd. “Wat betekent het om hier op aarde te leven en wat doen we hier, dat vroeg ik me vooral af. Nu weet ik dat we hier op aarde zijn om het beste uit onszelf naar boven te brengen.

In de katholieke kerk is dat met goede daden. Ieder kan voor zichzelf invullen wat goed is. Je hebt daar geen katholieke kerk of iets anders voor nodig."

"Spiritualiteit geeft ons inzichten. We zijn hier op aarde om te groeien en als mens beter te worden. Dan is spiritualiteit daar de goede manier voor. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Ik vind het fantastisch dat jongeren steeds meer bezig zijn met spiritualiteit. “

" Spiritualiteit ontdek je niet, dat groeit langzaam, en zit in jezelf. “

Schermafbeelding 2022-06-11 om 23.18.19.png

Op haar zeventiende ging Moniek naar een oecumenische gemeenschap in Frankrijk. " Elk geloof kwam samen zonder vooroordelen. Mijn ogen openden. Het was een echte beleving en ik kreeg een andere visie. "

Spiritualiteit is zoeken naar antwoorden op bepaalde vragen. "Ik denk dat dat door de jaren heen, altijd al heeft bestaan, maar dat het in het duister zat. Kaartleggen of pendelen werd toen raar bekeken. “

 

Verbonden met de natuur

Volgens haar moet er een basis zijn om een maatschappij leefbaar te maken. Dat is goed zijn voor jezelf en voor een ander. “Ik denk niet dat iedereen er zoveel woorden aan vuilmaakt. Je kan spiritueel leven, zonder het op een bepaalde juiste manier te doen. Ik vind dat iedereen het voor zichzelf moet invullen. “

Moniek probeert dagelijks een moment voor zichzelf te zoeken, een soort van meditatie. Ze volgt geen begeleide meditaties, maar het komt meer vanuit haar zelf. “In het begin was dat moeilijk, maar dat groeide geleidelijk aan wel. Mijn visie op het leven evolueerde mee.

Ik zie nu bepaalde dingen anders dan vroeger. Yoga of wandelen helpen daar ook in mee. Zo voel ik me verbonden met de natuur en de aarde. We zitten altijd maar in ons hoofd, omdat we dat zo geleerd hebben. We moeten naar het gevoelsmatige toe.”

Sneller aanvoelen

Moniek geeft nog als tip mee: “Stel je hart open, en voel wat klopt, want je hart klopt altijd. Als je je ergens niet goed bij voelt, moet je er even bij stilstaan. Angst voor het onbekende wil niet zeggen dat het slecht is. Is het een slecht gevoel omdat het niet bij je past? Dan moet je verdergaan en het loslaten.

Je energie resoneert met die van iemand anders, en je voelt dat meestal wel vrij snel aan. Als je meer met spiritualiteit bezig bent kan je dat sneller aanvoelen. “

Je weet nu wel meer over de jongeren en hun spiritualiteit, maar wat voor invloed heeft deze zoektocht op mijn eigen spiritualiteit gehad? Voor mij was deze opdracht een verheldering.

Ik heb dingen over spiritualiteit bijgeleerd, die ik eerst anders zag, of zelfs helemaal geen weet overhad. Maar ik leerde ook dingen bij over mezelf. Ik kreeg andere inzichten. Ik leerde kijken naar mijn eigen negatieve gedachten. Ze zijn nog steeds aanwezig, maar door met bepaalde jongeren te praten, die hetzelfde meemaakte, leerde ik dat het oké is om zulke gedachten te hebben.

Lichtpunt

Van iedereen die ik ontmoette, heb ik iets bijgeleerd. Dat kan iets kleins zijn als hoe je het beste gedachten opzijzet tijdens het mediteren, maar ook dat spiritualiteit een zoektocht in jezelf is. Een aantal jongeren vertelden me over spirituele boeken als De kracht van het NU of Een Cursus in Wonderen. Ik leerde meer over deze boeken, en ben geprikkeld om ze zelf te lezen.

Het maakt niet uit hoe je spiritualiteit beoefent of wat je ermee doet, maar dat je je gelukkig voelt, en spiritualiteit kan daar zeker bij helpen. De belangrijkste tip naar jongeren, maar ook voor mezelf is, geloof in jezelf en luister naar je hart.

Ik hoop dan ook dat dit voor iemand een verheldering of lichtpunt kan zijn. Dank je wel voor het lezen, en dank je wel aan iedereen op mijn pad, voor deze prachtige inzichten.

Schermafbeelding 2022-06-11 om 23.19.36.png
bottom of page